top of page

Dogme – підхід до викладання мови


Dogme - це підхід до викладання, який стверджує, що викладання має орієнтуватися на того, хто навчається, а не керуватися наявними ресурсами, в тому числі й підручниками.


✅Засновники цього методу Скотт Торнбері пропонує відмовитися від усіх матеріалів, натомість, перейти до живої бесіди викладача і учнів, заснованої на реальному життєвому досвіді, за допомогою тієї граматики і лексики, якої учні володіють на даному етапі навчання. Дана точка зору описана в книзі Скотта Торнбері і Люка Меддінґза “Teaching Unplugged: Dogme in English Language Teaching”.


✅Dogme передбачає повернення учня у центр процесу вивчення мови. Попередні комунікативні методи викладання мови спиралися на рішення вчителя чи навчальні програми щодо контенту уроку, а також на традиційне розташування столів та крісел у класі та обмежені плани уроків.


✅Прихильники методу Dogme, навпаки, загалом надають перевагу розташуванню стільців вчителя та учнів у колі (що дає студентам можливість обирати мовний фокус або тему для заняття) та використанню дуже малої кількості матеріалів – багато хто обирає маркери для дошки, ручку та трохи паперу.


✅На думку авторів методу, “бути не обтяженим матеріалами” не обов’язково означає, що на уроці не допускється використання підручників, але вони не повинні диктувати чи відволікати від можливостей навчання.


✅Матеріали повинні заохочувати діалогічне навчання, а це означає, що «і вчителі, і учні роблять вагомий внесок, завдяки якому роздуми учнів щодо певної ідеї чи теми допомагають рухатися вперед» (“Experimental Practice in ELT: Walk on the wild side”, с.126).


✅Це означає, що матеріали повинні створюватися на місцях і завжди бути цікавими для учнів, оскільки таким чином це збільшіть ймовірність того, що вивчення мови дійсно відбудеться.


✅Коли йдеться про онлайн-викладання, доречним є використання онлайн-досок, щоб матеріл можна було додавати продовж всього уроку, доповнювати цікавими моментами, аудіо, відео, лексикою тощо.


❓Як вам такий метод? Моя думка – це прекрасний спосіб зробити урок яскравим, цікавим та корисним.❗️ Він дійсно працює на різних рівнях від початкового А1 і до просунутих С1 або С2.


⛔️ Єдине, що треба дивитися і на ціль самого навчання. Якщо студент готується до екзамену і у вас дуже мало часу на підготовку, то структура уроку також має змінюватися саме під ціль учня та адаптуватися під результат, і в данному випадку краще спиратися на підручники для підготовки до іспиту. Все ж таки за процес та результат відповідальність має брати на себе ⚠️викладач⚠️, бо до нього звернулися за допомогою!


⛔️Що ще важливо – що цим методом має користуватися викладач, який розуміє що взагалі таке методика, знає та вміє користуватися різними методиками та підходами, має досвід викладання, може відчувати настрій учня та швидко реагувати чи змінювати курс уроку, в нього багато матеріалу на різні теми різного рівня. В іншому випадку це будуть не роки у стилі Dogme, а катастрофа – як для учня так і для вчителя.


➡️Нижче, я прикріплю приклади частин уроків, на яких я цілком, або частково використовувала метод Dogme. Це будуть ромовні курси з англ. різних рівнів та один приклад із подготовки до екзамену IELTS – частина карти цілого курсу в форматі смислової карти.















68 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page